Guido van Helten saapuu Helsinkiin osana UPEA16-katutaidefestivaalia

Maailmankuulu australialainen katutaiteilija Guido van Helten saapuu Helsinkiin osana UPEA16-katutaidefestivaalia. Festivaalin lupaprosessi on käynnissä ja van Heltenin on määrä toteuttaa muraalitaideteos seitsenkerroksisen talon päätyseinään osoitteessa Hämeentie 78.

Van Helten tunnetaan erittäin omintakeisesta tyylistään hätkähdyttävän realististen, jättimäisten muotokuvien maalaajana. Taiteilija keskittyy koko julkisivun kattavissa teoksissaan usein ihmiskasvojen tarkkaan tulkintaan. Teokset kuvaavat muun muassa historiallisia ihmiskohtaloita moninaisista taustoista ja koskettavine ilmeineen ne luovat vahvaa kontrastia sekä totutulle katutaiteelle että kaupungin monotoniselle mainoskuvastolle.

Nuoresta taiteilijanurastaan huolimatta van Heltenin CV on vaikuttava ja hänen muraaliteoksiaan löytyy muun muassa Australiasta, Euroopasta, Yhdysvalloista ja Grönlannista. Yhden kiinnostavimmista töistään taiteilija toteutti tänä keväänä Ukrainan Tšernobylissä. Hän maalasi tyhjilleen jääneen ydinreaktorin rakenteisiin muotokuvamuraalin vuonna 1986 ikuistetusta kasvokuvasta, joka oli otettu juuri kohtalokkaan ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Teos toteutettiin onnettomuuden 30-vuotismuistopäivän kunniaksi.