Andrew Hem toteuttaa muraalin Vaasan paloaseman torniin – UPEA16-festivaalin ohjelma valmis

UPEA16-katutaidefestivaalin ohjelma on valmistunut. Viimeisin festivaalin varmistunut taiteilija on yhdysvaltalainen Andrew Hem, joka toteuttaa muraalin Vaasan paloaseman 30 metrin korkeuteen kohoavaan palotorniin.

Andrew Hem on maailmankuulu kuvataiteilija, jonka tarina on kuin elokuvasta. Hem syntyi lentokoneessa, kun hänen vanhempansa pakenivat kotimaansa, Kambodžan, khmer-hallinnon kansanmurhaa. Perhe asettui hektiseen Los Angelesiin, jonka kaduilla 13-vuotias Andrew tutustui spraykannuihin ja graffitimaalaamiseen. Siitä asti eri taidemuodot ovat olleet merkittävä osa kuvittajaksi valmistuneen miehen elämää.

Nykyään Hem toteuttaa taidetta niin maalausten, graffitin, kollaasien, veistosten kuin jättimäisten muraalienkin muodossa. Hemin tyyli sekoittelee graffitin inspiroimaa urbaania kuvamaailmaa unenomaiseen, poeettiseen fantasiaan. Hemin teoksissa todellisuus on astunut askeleen verran animismin ja henkimaailman puolelle. Töissä tyypillisiä ovat yksityiskohtaiset, pysäytetyt hahmot sekä taiteilijan kambodžalaisista juurista ammentavat maisemat.

UPEA16 on syyskuussa 2016 järjestettävä ainutlaatuinen katutaidefestivaali, joka levittäytyy valtakunnallisesti ympäri Suomea. UPEA16 kutsuu kotimaisia ja ulkomaisia katutaiteilijoita toteuttamaan erityylisiä suuren mittakaavan katutaideteoksia eri kaupunkeihin. Muut varmistuneet taiteilijat ja kohdekaupungit ovat Tellas (Helsingissä), Guido van Helten (Helsingissä), Graffitisthlm (Helsingissä), Arsek & Erase (Turussa), Ola Kalnins (Riihimäellä), WD (Kemissä) sekä Kim Somervuori ja Teemu Mäenpää (Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa).